Èxits de llistes del 2014 en 2 minuts i mig

En aquestes dates surten a internet un munt de recopilatoris de l’any de diversos temes: notícies, vídeos populars, etc. Com no podia faltar, també hi han recopilatoris musicals. El següent recopilatori és molt breu, de només dos minuts i mig, però està molt ben fet. Ens diu el què venen mostrant els usuaris de youtube fa molt de temps: no fa falta gaires instruments ni gaires diners per a fer bona música. Només fa falta treball i ganes. Gaudiu:

 

Fotos de la cantada de nadales 2014

Ja estan disponibles en aquesta pàgina alguns dels materials audiovisuals de la cantada de nadales de dimecres passat. En concret, els vídeos de les actuacions de la nadala en català i la nadala en anglès. Encara pujarem més material i ens falten les fotos, però de moment ja podeu gaudir d’escoltar una altra vegada als alumnes de l’escola.

Per altra banda, voldria felicitar als alumnes per les seues magnífiques actuacions i agrair també a la resta del claustre la gran col·laboració per a realitzar els assajos i l’aprenentatge de les cançons. Sens dubte, són molt responsables de la gran qualitat vocal que s’ha demostrat este any en cadascuna de les actuacions.

Bon Nadal a tothom i Feliç Any Nou 2015!

Què treballem al Cicle Mitjà? Els compassos musicals

Farem aquí cinc cèntims del què estem treballant a cicle mitjà a l’àrea de música. Us trobareu que les activitats que els alumnes porten a casa per a deures tracten sobretot de llenguatge musical, ja que en aquest cicle han d’assolir una lectura bàsica i comprensiva de tots els elements bàsics d’aquest llenguatge.

Així, un dels punts forts que tractem tant a 3r com a 4t és la introducció dels compassos musicals:

El compàs és la manera que tenim de “marcar el ritme” d’una cançó. A la partitura el compàs ve indicat per aquest signe:

Imagen_6 3

Aquests dos números es llegeixen com una multiplicació, de manera que aquest és el compàs de “dos per quatre”. Els alumnes saben com es llegeix i a més, que el número més important dels dos és el que s’escriu a dalt (en aquest cas, el 2), ja que aquest ens indica quantes pulsacions en caben en cada compàs.

Imagen_6 4Els alumnes han vist exemples de tres compassos diferents: 2 per 4 (l’exemple anterior), 3 per 4 (3 pulsacions per compàs) i 4 per 4 (4 pulsacions per compàs).

Hem insistit molt a classe en aquest concepte i en el fet de què quan una cançó té un compàs determinat (2 per 4, per exemple), cadascun dels compassos d’aquesta cançó han tindre sempre dos pulsacions, i que això no afecta al nombre de compassos que té la cançó (la cançó pot tenir 100 compassos o fins i tot 1000, però en tots ells han d’haver-hi dos pulsacions).

Ara bé, quina diferència hi ha entre 3r i 4t en aquest tema dels compassos?

  •  A 3r han de reconèixer i saber què són els compassos en música i per a què serveixen, així com què són les línies divisòries i la doble barra final, conceptes que també formen part de la teoria del compassos (i de l’estructuració temporal de la música en general). Quan acabaran aquest curs els/les alumnes també hauran començat a cantar alguns ritmes en aquests compassos.
  • A 4t no solament han de reconèixer els compassos i els seus elements, sinò que a més han de saber llegir una partitura (primer a nivell de ritme, i després ja cantant les notes que hi surten) en els diferents compassos que hem vist. Evidentment, començaran a llegir i cantar partitures des del punt on van acabar a 3r, i llegiran ritmes més complexes que al curs anterior.

Quin tipus d’activitats de compassos poden sortir al control de música?

Poden sortir aquesta tipologia d’activitats que, per una altra banda, hem treballat a classe conjuntament i individualment amb el quadern:

  1. Donada una partitura senzilla, els alumnes tindran que identificar els següents elements: la clau de sol, la indicació de compàs, les línies divisòries i la doble barra final.
  2. Donada una partitura senzilla en compàs de 2 per 4, els alumnes hauran de identificar si hi ha algun compàs que no segueix la norma d’incloure dos pulsacions a dintre seu, marcant-lo així amb una creu.
  3. Donada una partitura en 2 per 4, els alumnes han d’emplenar els compassos als què els falten pulsacions, amb els figures rítmiques que ells ja coneixen (mireu l’apartat 4t – activitats del blog per a veure quines figures rítmiques hem treballat).

Repàs per al control de 4t

Aquestes darreres setmanes farem un petit repàs de tots els elements musicals que hem treballat a les aules de 4t. Molts d’ells ja estan ben assolits perquè els hem anat veient des de 3r. Aquí teniu un petit mapa conceptual interactiu que recull tots els elements que poden sortir al control.

 Mapa Mental creado con ExamTime por Alariel

També us deixo aquest mapa en format d’imatge per a què pugueu descarregar-lo:

Repàs per al control

 

IMPORTANT: La part del mapa que parla dels compassos està explicada amb més detall en aquest document.

NOTA PER ALS PARES I MARES: A 4t comencem a treballar la música d’una manera molt més formal que a tercer, penseu que a començament de cicle mitjà comencem a identificar i escriure alguns elements de llenguatge musical, però realment a 4t és on ells comencen de veritat a llegir partitures i a adquirir fluidesa llegint música. Aquí és quan ells/elles treballen el llenguatge musical com a tal (aprenent a llegir-lo bé igual que si es tractés d’aprendre a llegir en català o castellà). Per aquesta raó teniu unes indicacions bàsiques de llenguatge musical, per si a l’hora d’estudiar a casa voleu ajudar millor als vostres fills/filles.