La faula del lleó i el ratolí i Mozart

Els alumnes de 5è estàn preparant una obra de teatre musicada amb obres de Mozart adaptades i fetes cançons. Ens hem dedicat tot aquest trimestre i part de l'anterior a preparar aquesta obra de teatre perquè pensem que una bona manera de conèixer als grans genis de la música és interpretant les seves obres.

La reflexió que fem sovint els músics sobre les grans obres musicals clàssiques quan ens dediquem a tocar-les amb un instrument, ja sigui al conservatori o a una escola de música és que realment és difícil familiaritzar-se amb elles. Nosaltres ho fem, ens familiaritzem molt perquè les interpretem, però avui dia, és molt més fàcil que ens agradi qualsevol cançó que sone en un anunci o a la radio que no una obra clássica.

Sigui perquè hi ha pocs mitjans de comunicació que promocionen aquest tipus de música o sigui per altres motius, la realitat és que a molta gent la música clàssica li pareix antiga i poc relacionada amb la seva realitat. Les persones oblidem que la música és música. De la mateixa manera que no podem “etiquetar” a les persones, tampoc hauriem d'etiquetar la música. Una obra clàssica ens pot emocionar igual que una cançó actual. Per què posar-nos fronteres en determinats estils musicals si hi ha tanta bona música en tots els estils? No té sentit perdre's el gaudi d'escoltar una bona cançó només perquè no és un estil que ens agradi.

Per desgràcia, encara que hi ha músics que consideren aquestes qüestions, també hi ha d'altres que encara es mantenen dins dels seus estils sense voler sortir.

Ja fa molt de temps, jo mateixa vaig tindre un professor que escoltava tot tipus de músiques del món: a més de dominar tot el panorama d'autors de música clàssica escoltava música brasilenya, jazz, músiques típiques valencianes, de tota la nostra cultura occidental, música experimental… Fins i tot era compositor. No li importava passar-se hores escoltant molts tipus de música, i la riquesa cognitiva i sensitiva que tenia vers la música era impresionant. Ell sempre ens deia:

No us canseu mai de conèixer músiques noves. I sobretot penseu que no hi ha professors de música que ho sàpiguen tot i ho hagueu d'aprendre: només s'han trobat en els mateixos problemes que vosaltres, quan ells estudiaven música, i ara us poden ajudar a sol.lucionar-los.

A què venia tota aquesta explicació? Ah, sí! Quina alegria, quan un día que vaig anar a una classe de 5è a fer plàstica, i els alumnes escoltaven atentament, “tararejaven” i disfrutaven de les obres de Mozart que vam posar de fons per a treballar.

Potser el Mozart de 10-11 anys del segle XVIII no era tan diferent com els nostres xiquets i xiquetes del segle XXI.

 

Comencem amb les cançons a dues veus!

A 2n els alumnes comencen a desenvolupar-se en el cant de manera molt significativa. Prova d’això són aquestes gravacions de la primera cançó que hem fet a dues veus, a més amb una forma ben difícil de gestionar vocalment, com és el cànon. La dificultat de portar dues melodíes al mateix temps sense que cap dels dos grups es despiste o se’n vagi a cantar la veu de l’altre requereix una gran concentració i una atenció molt selectiva.

undefined – undefined

undefined – undefined

Visita a la Casa de la Música

El dijous de la setmana passada els alumnes de 4t van anar a visitar la Casa de la Música. Allà els van ensenyar les aules de l’escola i els hi van explicar el què s’ensenyava en elles. No anaven sense saber res perquè hem estat veient els instruments tot l’any, així que coneixien ben bé les famílies i els diferents instruments de cada tipus. A més, vam vore com hi havia una aula d’informàtica per a aprendre a escriure música i reproduir-la mitjançant els ordinadors, i també un gran saló d’actes on tots els professors de l’escola ens van fer un concert.

Vam cantar, vam ballar i ens vam divertir. Moltes gràcies per haver-nos ensenyat la Casa de la Música!

[wowslider id="2"]

Repassant els continguts del trimestre

Aquí teniu els continguts que cal que repasseu per a final de curs. Recordeu que tots els hem comentat a classe, però si teniu algún dubte, pregunteu a classe el què no entengueu, ja que farem repàs a classe de cadascún dels continguts que teniu a continuació ací:

Captura de pantalla 2013-05-19 a les 21.02.04

Un cor molt màgic

A la pel.lícula “Harry Potter i el presoner d'Azkaban” comencen el curs amb una cançó plena d'encanteris. Aquí la teniu per qui vulgui aprendre-la:

 

Double, double, toil and trouble

Fire burn and cauldron bubble

Double, double, toil and trouble

Something wicked this way comes.

Eye of newt and toe of frog,

Wool of bat and tongue of dog,

Adder's fork and blind-worm's sting,

Lizard's leg and howlet's wing.

Double, double, toil and trouble

Fire burn and cauldron bubble

Double, double, toil and trouble

Fire burn and cauldron… bubble

Eye of newt and toe of frog,

Wool of bat and tongue of dog,

Adder's fork and blind-worm's sting,

Lizard's leg and howlet's wing.

Double, double, toil and trouble

Fire burn and cauldron bubble

Double, double, toil and trouble

Fire burn and cauldron… bubble

Something wicked this way comes.

Double, double, trouble, trouble

(Fire burn and cauldron)

Fire burn and cauldron… bubble

Something wicked this way comes.

Something wicked THIS WAY COMES!