Cant a dos veus

Els alumnes de 3r ja dominen el cant a dos veus. Aquí teniu un video dels alumnes de 3r A, concretament, que ho demostra bé. Ara que ja emprenem la recta final del curs, després de repassar conceptes i fer l’avaluació, acabarem les classes de música de la manera que més ens agrada: cantant i tocant la flauta.

 

Cantem a dos veus – 3r from Departament Música on Vimeo.

Les cançons que treballem són ben diferents: una cançó hongaresa i una altra tradicional xinesa. El treball d’aquestes dos cançons i fins i tot d’una tercera peça de tradició boliviana ve d’un projecte anomenat “Confitura de cançons”, on comprovem que diferents cultures poden harmonitzar (en el sentit literal i figurat de la paraula) la mar de bé mitjançant la música.

El fet de que tres cançons totalment diferents, de diferents cultures i tradicions, tan llunyanes en temps i espai, sònen bé juntes. D’aquesta qüestió musical se n’ha parlat fins i tot en congressos de neurologia i de música. D’alguna manera, les persones, que per tradicions i costums pareixem tan diferents, tenim algun tipus d’element cognitiu comú que fa que fets com aquest es produeixin. Al final no som tan diferents dels què estan a l’altra part del món…

Parlant d’una manera molt menys tècnica, aquests dies estem plantejant-nos aquestes preguntes, quan hem cantat aquestes cançons, i aquesta pregunta de: qué fa que cançons de gent tan diferent sònen bé juntes? s’ha quedat enlaire per tal de fer-nos reflexionar-hi.

Si voleu fer-los un repàs, aquí teniu les cançons:

confitura

Control del 3r trimestre per als alumnes de 4t

Poc a poc anem arribant a final de curs, i fa falta posar en ordre les idees que hem anat treballant a l’aula de música. Aquí teniu un mapa de conceptes de tot el què pot entrar al control:

Control de 4t

També podeu anar estudiant el que hem anat desenvolupant a classe de cadascuna de les branques del mapa en el següent document:

instruments de vent i de percussió

Primera cançó de flauta: “Rondin Picotin”

Aquí us deixo la primera cançó que hem treballat amb la flauta els alumnes de 3r. Aquesta cançó esta situada dins de la pàgina de “La flauta màgica”, un projecte que utilitzarem aquest trimestre per a aprendre música (en totes les seves vessants: llenguatge musical, audició, musicologia, flauta…) en el qual la flauta dolça ho envolta tot. Això ens ajudarà a conèixer millor aquest instrument que seguirem estudiant els següents cursos.

Captura de pantalla 2015-04-19 a las 19.01.21

Nota per a les famílies:

Ja haureu vist que aquest cap de setmana els vostres fills/filles (alumnes de 3r C i 3r A, 3r B ho portaran el proper cap de setmana), els alumnes han portat a casa el dossier de flauta dolça que vam donar a classe. L’objectiu d’això era que us l’ensenyessin i us fessin cinc cèntims del què vam parlar de la flauta dolça, de la importància que té tenir-ne una bona cura del instrument. A classe hi vam incidir molt en què és un instrument, i per tant no es pot utilitzar per a jugar ni s’ha de traure de la funda més que per a practicar i treballar. És convenient que ells se n’adonen d’aquest fet i que vosaltres en sigueu sabedors (i si és mitjançant ells, que us explicaran, millor).

També cal que sapigueu que la flauta la guardarem, durant aquestes primeres sessions, a la classe de música. En un moment donat, quan a classe ja s’hauran treballat els hàbits d’estudi del instrument, els deixaré emportar-se la flauta a casa per a què ells treballen amb ella tal i com ho fem a classe.

Aquest primer contacte amb la flauta és molt important, ja que adquirir bons hàbits en la utilització d’aquest instrument farà que:

  • Augmenti la capacitat de concentració en el treball no només amb la flauta, sino amb les altres àrees: l’estudi amb la flauta és la tasca que més concentració els exigeix de totes les que fan a l’escola, ja que el cervell treballa a fons els dos hemisferis a la vegada i l’activitat neuronal mentre s’assaja amb un instrument és molt elevada.
  • Es facin més responsables: ara tenen un instrument propi. Hem explicat que si el cuiden bé, a més, els pot durar almenys fins que tinguin 16 anys. També hem parlat de com netejar-lo i guardar-lo.
  • Tinguin una certa independència a l’hora d’estudiar, i sàpiguen fer-ho al ritme que cadascú necessita: l’estudi de la flauta va del que és més fàcil al què és més difícil, i quan ells seran capaços d’estudiar la flauta correctament tot sols, hauran d’autogestionar-se aquesta tasca, reflexionar en quin punt han d’invertir més temps per a estudiar. Això els fa adonar-se dels seus punts febles a l’hora d’estudiar una determinada cançó, on han d’utilitzar més temps.

Ja veieu, que l’estudi de la flauta no és tonteria! Aquest, està molt relacionat amb la competència marcada pel currículum d’aprendre a aprendre. Fer-ho bé pot ajudar molt als vostres fills a nivell global, a tot tipus d’àrees i situacions. Per acabar, un deixo aquest vídeo de TED, que us explica molt bé el què passa pel cap d’una persona que toca un instrument:

Com es balla el vals?

A les classes de 3r hem començat a ballar un ball de saló: el vals. Segurament les famílies ja ho sabeu bé, perquè els vostres fills hauran practicat els passos a casa o us hauran demanat que balleu amb ells. Vam engegar el tema del vals fa dues setmanes, i com que fa una setmana feia tan bon temps… ¡ens va anar de perles fer la classe de música a la vorera del pati i practicar el ball amb un solet molt bò!

El vals és un ball de tres temps molt adequat per a introduir el compas que estem treballant ara mateix a tercer: el tres per quatre. Així, els alumnes poden notar pel seu propi peu (mai més ben dit!) la diferència rítmica entre una cançó amb un compàs de tres temps i una altra amb un compàs diferent (com per exemple, el pas-doble).

Aquí teniu un petit vídeo d’uns ballarins que el posen en pràctica, prou més ràpid, cal dir, que el vals que nosaltres hem estat ballant a classe.

També us deixo un vídeo d’un vals de competició (un vals vienes, en aquest cas). Parlant del vals hem comentat l’existència de les competicions de ball, i podeu notar que el vals de competició es prou diferent del què hem ballat a classe, ja que els ballarins fan moltes voltes i alguns passos un poquet diferents. Tot i així, el vals que sòna segueix sent una cançó de tres temps:

Cançó: “El 3 t’ensenya el vals”

Del CD, “Mates a la salsa”

Escolta el vals del tres.
Tres per una, tres.
Es balla amb un somrís.
Tres per dos fan sis.

Aquest és un pas nou.
Tres per tres fan nou.
Aixeca més el colze.
Tres per quatre, dotze.

No em clavis una guitza!
Tres per cinc són quinze.
Tots dos ens hem lluït!
Tres per sis, divuit.

Moguem-nos tots a l’una.
Tres per set són vint-i-una.
Ningú no ens podrà abatre.
Tres per vuit són vint-i-quatre.

Segur que et ve la set.
Tres per nou fan vint-i-set.
No em donis cap empenta!
Tres per deu fan trenta.

Veuràs com perdràs pes.
Tres per onze, trenta-tres.
Em roda el cap, Narcís !!!
Tres per dotze, trenta-sis.

Embarbussaments musicals

Els alumnes de 3r estan aprenent moltes coses noves a l’aula de música, aquest curs. I és que amb aquesta edat podem ampliar molt el contingut de l’àrea perquè ells són capaços d’interpretar música d’una forma molt més complexa que abans.

Entre d’altres coses noves, el desenvolupament vocal és molt complet i a la classe de música el treballem mitjançant diversos exercicis de calfament vocal (exercicis de vocalització, respiració i control de la veu) i d’algunes cançons com cànons o aquest embarbussament musical que portem avui per a què els xiquets i xiquetes de 3r millorin la dicció.

Aquest exercici d’estudi és important perquè és la base de l’estudi de la música: per a estudiar una partitura o per a estudiar flauta, en un futur inmediat, sempre ho farem així, començant lent i acabant ràpid.

Hem explicat a classe com cal estudiar un embarbussament: primer cal dir-lo a una velocitat lenta, després normal i finalment ràpida. Probarem d’augmentar la velocitat però en el moment que a una determinada velocitat l’embarbussament no ens surt sense parar, tornarem a dir-lo d’una manera més lenta.

Jo sóc un pobre ma, me, mi, mo, músic de carrer

Que sempre que jo pac, pec, pic, poc, puc toco el què sé.

D’un lloc a l’altre bas, bes, bis, bos, busco algún diner,

Si em feu callar jo em ma, me, mi, mo, mu, jo em moriré.